Reflektioner från PGA Summit Sverige

Reflektioner från PGA Summit Sverige

Jag längtar till vecka 10 varje år då jag får träffa kollegor och vänner från hela landet. Vårt yrke som golftränare kan stundtals präglas av mycket ensamhet och situationen på många klubbar är en Pro som ibland har en assistent och kanske någon som hjälper till med Juniorverksamheten och ibland nybörjargrupperna.

I vecka 10 hålls PGA Summit i Sverige, en utbildningsvecka för golftränare, och här får man träffa hundratals kollegor som kan relatera till ens situation, problemen vi ställs inför och man delar med sig av olika lösningar. Utbytet som man får på dessa tre dagar är ovärderligt och jag gillar verkligen ”korridorsnacket” som ofta uppstår.

Men…

Jag skulle gärna se en utveckling av schemat med mer tid till ”live lektioner” utomhus med föreläsaren. Jag vill se mycket mer klubba och boll på dessa event; interagera mer med dem som håller i föreläsningen, få möjligheten att testa, fråga och diskutera utifrån situationer som uppstår i jobbets vardag. Vilket mestadels innebär att vi ger lektioner eller kurser. Det är väldigt lärorikt att lyssna till några av de bästa i sin kategori, men jag tror jag och mina kollegor skulle få ut mycket mer av det med mer hands-on aktivitet. 

I år hade vi Cameron McCormick som jag även hade förmånen att lyssna till i Orlando på PGA summit i januari. Cameron som bl.a. tränar Jordan Spieth är otroligt kompetent och imponerande som tränare. Han föreläste under två av de tre dagarna, och hans innehåll är oerhört bra. Det var framförallt två saker jag tar med mig från föreläsningen med Cameron:

  • ”Responsive Adaptation” som innebär att spelarna får berätta om sitt spel- eller träningsupplevelse och vad dem inte är nöjda med eller vad som kunde gått bättre. Syftet är att eleverna ska kunna analysera sig själva och genom det förbättra sitt spel så dem inte är beroende av tränaren. På så sätt så blir spelaren mer medveten om sin egen teknik och kan justera den när den inte fungerar på topp.
  • Börja ett nytt samarbete med en spelare genom att hen får göra ett ”skills-test”. I början av samarbete med Jordan gjorde Cameron något som skulle ha en otroligt stor fördel i både Jordans utveckling som spelare, men även sättet som Cameron kom att coacha sina spelare. Istället för att låta Jordan slå bollar på rangen och utifrån det analysera och förändra Jordans tekniska egenskaper, tog Cameron med honom ut på banan där han testade honom från flera olika lägen. Sedan bedömde Cameron vad Jordan behövde förbättra utifrån sina egenskaper som spelare. Motsatsen, och det som ofta händer, är att en spelare blir instruerad att ändra något för att det ska ”se ut” på ett visst sätt. När Cameron märkte att Jordan hade en oerhörd förmåga att göra precis vad han ville med bollen så lät han mycket av hans ursprungsteknik vara som den var. Slutsatsen är att testa vad spelaren redan kan göra med sin nuvarande teknik, och gör nödvändiga förändringar utifrån det, istället för att göra förändringar utifrån att det ska se ut på ett visst sätt. Detta är något jag mer och mer använt undermedvetet i mitt jobb som tränare men det blev väldigt tydligt när Cameron berättade och något som kommer få en tydligare del i min undervisning och coachning framöver. 
Golfway_blogg_mikael-detterberg_cameron-mccormick

Jag hade gärna sett att Cameron fick mer plats och undervisade under alla tre dagarna på Summiten. Gärna en dag med live lessons och mer klubba och boll. Om du inte redan sett Golfways intervju med Cameron, kan du titta på den här

Näste föreläsare var Victor Gustavsson som var den enda 
svenska tränaren som föreläste i år.

Golfway_blogg_mikael-detterberg_victorgustafsson

Victor hade ett mycket framgångsrikt år 2016 med spelare som Alex Norén och Kotte Broberg. Jag gillade Victors föreläsning skarpt. Han pratade mycket om vikten av noggrannhet i sin undervisning och använde tydliga exempel på hur han gör det. Han visade även tydliga mallar han använder till juniorträningar och hur han sätter mål för vad varje grupp bör ha uppnått i slutet av säsongen. Victor pratade också om sina preferenser i en golfsving och vad han tittar efter. Med tanke på att hans presentation bara varade i 1.5 timme tyckte jag Victor utnyttjade den tiden till max.

Min favorit bland dem som föreläste var Christer Olsson. Jag hade inte varit på en föreläsning med honom innan, och hallelujah vad bra det va! Ett av hans budskap som verkligen fastnade hos mig var, ”Gör mer med vad du redan vet”. Oftast vet vi vad som behöver göras för att bli bättre, men vi lever i ett samhälle där vi pumpas med information hela tiden, och det gör att vi ifrågasätter oss själva och det vi redan vet. Christer menade att det skapar en brist på att AGERA för det är så lätt att man blir passiv och rädd för att misslyckas. Hans citat från Einstein satte sig också hos mig, ”In order to succed. Your desire for succes should be greater than your fear of failure”.

Golfway_blogg_mikael-detterberg_christer-olsson

Christer var en fantastisk föreläsare om verkligen fick med sig hela publiken. Han gav många bra exempel som gjorde hans föreläsning lätt att ta till sig, och han använde sig av många ”one-liners” som verkligen satte sig i huvudet på mig…  

”All utveckling sker när modet är lite större än rädslan”

Att vi ska arbeta mycket mer tillsammans, utnyttja våra styrkor och delegera det vi inte är bra på. Vi ska omge oss av människor som är bättre än oss själva.

”Livet handlar om tillsammans. Ensam är inte stark”

Christer lämnade oss med ”Utveckla det du är bra på och jobba tillsammans”, och det var en perfekt avslutning på Summiten i Halmstad. 

Jag hoppas vi ses på banan när säsongen sätter igång och jag ser fram emot att hjälpa dig utveckla dina skills.

/Mikael

 

Comments

Reflektioner från PGA Summit Sverige


×