Nyckeln till bättre bollträff i golfsvingen och hur du övar på det

Nyckeln till bättre bollträff i golfsvingen och hur du övar på det

Svårt att uppnå en jämn bollträff i golfsvingen

Problematiken för de flesta eller nästan alla golfare som kämpar med sin bollträff är att de inte vet var deras lägsta punkt i svingen är. Det gör det nästan omöjligt att få en jämn bollträff och det som sker är att hjärnan behöver hela tiden kompensera för att hjälpa klubban att träffa bollen, vilket i sig motverkar en naturlig svingrörelse.

Om du t.ex. toppar ett slag, har du fört klubban mot dess naturliga rörelse då det enda din klubba vill göra från att du lyfter den från marken är att återvända till marken tack vare gravitation.

Varför många golfare toppar bollen

Anledningen till att så många golfare toppar bollen är att deras lägsta punkt i svingen hamnar för långt bakom bollen. Detta kallas ofta för att klubban bottnar ut för tidigt. Men vänta nu, varför blir det en topp om klubbans lägsta punkt hamnar bakom bollen tänker du kanske? Logiskt borde det ju bli en duff! Här kommer hjärnans kompensation in i spelet och för att undvika duffen så böjer man armarna eller flippar klubban vilket resulterar i en topp.

Orsaken till att klubban bottnar ur är ofta att kroppsvikten rör sig i sidled mot högerfoten, för högerspelare, och vänster axel hamnar då bakom sitt ursprungsläge. För att inte duffa så tar vi till en ”flipp” med handlederna för att klubban ska nå fram till bollen, vilket istället resulterar i en topp.

Tekniskt sett, för att få en bra och konsekvent bollträff, behöver vi kunna kontrollera vänster axel (för höger spelare) som är center i svingcirkeln. Genom att skapa medvetenhet och förståelse med rätt övningar så behöver du däremot inte tänka så mycket teknik för att träffa bollen bättre, utan det löser sig av sig självt.

Förbättra din bollträff genom att veta var din lägsta punkt är

Övning – Lägg ut en handduk på marken framför din bakre fot så den den främre kanten på handduken ligger i 90 grader mot målet och ungefär ett klubbhuvud bakom bollen. Genom att undvika att träffa handduken så tränar du på att klubban inte bottnar ut för tidigt.

Denna övning funkar både på gräs och rangemattor och den är speciellt effektiv på mattor eftersom de är så förlåtande. Du kommer undan med ett hyfsat slag på matta även om klubban bottnar ut för tidigt och om du tillhör gruppen ”rangespelare” så känner du säkert igen dig i detta – du slår bollen ganska bra på rangen men har desto sämre träffar på banan. Det beror helt enkelt på att du inte får klubban att gå ner i marken på samma ställe men på matta så märks det inte lika tydligt.

Om du tränar på gräs kan du spraya en färglinje istället för handduken och på så sätt få optimal feedback. Träna först utan boll för att kontrollera var klubban går ner och du lär dig snabbt var din lägsta punkt är.

Att förbättra din bollträff genom att veta var din lägsta punkt är gäller alla delar i spelet, såväl långa järn som kortare wedgeslag. Det är viktigt att få en förståelse för hur klubban rör sig och genom att kontrollera lägsta punkten i din sving kan du utvecklas till att slå riktigt sköna järnslag som flyger högt och landar mjukt vid pinnen.

Good luck with your ”low point”!

Mikael

Comments

Nyckeln till bättre bollträff i golfsvingen och hur du övar på det


×