×

Meddelande: Golfway använder cookies för att förbättra din webbupplevelse.

Jag vill att du misslyckas

Jag vill att du misslyckas

Finns det något vi människor avskyr lika mycket som att misslyckas? Oavsett vad du gör, att försöka sig på något och inte lyckas är inte direkt en känsla vi strävar efter. Vilket i sig inte heller är särskilt konstigt. Men om jag säger att misslyckanden är en viktig del av din träning och inte minst om du vill bli bättre på det du gör. Om jag säger att jag vill att du misslyckas – vad säger du då?

Utmanande  – Inte omöjligt

Jag använder mig av mängder av övningar (eller utmaningar som jag gillar att kalla dem) när jag coachar spelare. Alltid med ett större syfte än att bara genomföra övningen. Jag kan till exempel be en spelare som lider av en slice att försöka skruva bollen till vänster. För någon som sliceat större delen av sin golfkarriär är det en utmaning och det är inget som bara kommer att ske, det tar sin tid, fundering och anpassning. Det är utmanande utan att vara omöjligt. Problemet jag ofta stöter på i mina utmaningar är däremot att spelarna sparkar bakut väldigt snart. Försöker du som spelare tre eller fyra gånger och inser att du inte klarar det så går det fort att se övningen som dålig eller obekväm och du börjar snart skylla ifrån dig.

Människor vill inte misslyckas och så snart vi börjar så söker vi en lösning, antingen skyller vi på någonting eller skiftar snart ifrån utmaningen framför oss. För att istället komma tillbaka in i vår komfort-zon där vi kan slå vår slice igen och må bra.

Träna utanför boxen – Spela utanför boxen

”Boxen” är en klyscha men den är ändå relevant. Tänk dig att du idag har en viss nivå av golfspel, denna nivå blir din golfbox. Din box är bekväm att vara inom det är där du har din komfort-zon där du vet att du till en stor del kommer lyckas med det du försöker i träning och spel. Du behöver inte oroa dig för att möta misslyckanden i saker du inte klarar av med en gång utan kan lugnt lunka på i din box. Din box är däremot begränsad. Det du har i din box är spelet för att spela på den nivå du gör idag. Vill du nå nya resultat, verkligen utveckla ditt spel och känna att du blir bättre? Då måste du träna utanför den där boxen.

95% av alla golfare jag träffar (om inte mer) vill ha ett spel långt utanför sin box men är inte villiga att lämna den. Det är spelarna som efter bara ett par försök ger upp för att stryka övningen eller skylla ifrån sig. Misslyckanden är tufft att acceptera men så länge du inte misslyckas i din träning är du kvar i din box och tränar vilket också innebär att du inte tränar för att utvecklas.

Anpassa utmaningen

Forskningen för mänsklig inlärning är helt överens. Oavsett det vi som människor vill utveckla måste vi vara redo att misslyckas. Det är i utmaningen vi utvecklas. Detta innebär inte att du ska ha en omöjlig uppgift framför dig utan nivån på utmaningen ska vara anpassad efter din nivå. Den kommer att vara olika för olika spelare och det ska självklart finnas en möjlighet för dig att lyckas, men det ska kräva en god prestation.

Den anpassade nivån av utmaning ger dig som spelare ett enkelt sätt att genomföra medveten träning där du måste lösa problemen framför dig och med det utveckla din prestation. Precis som när du spelar på golfbanan. Så när jag säger att jag vill se dig misslyckas kom ihåg att det är för att jag vill att du ska bli den bästa golfare du kan bli.

//Max

Comments

Jag vill att du misslyckas


×