Hur man greppar en golfklubba perfekt – Vanligaste golfgreppen

Hur man greppar en golfklubba perfekt – Vanligaste golfgreppen

Hur man greppar en golfklubba


Vilken är den mest grundläggande delen i golf? Ledtråd: det är faktiskt mer greppbart än du tror 🙂

The moment of truth i golf är när klubban får kontakt med bollen vilket gör att din enda kontakt med klubban blir så avgörande.

Förutom att din prestation förbättras när du har ett bra grepp, så förhöjs också känslan i slaget när du hittar ett grepp som passar just dig och din sving allra bäst.

Det finns många sätt att greppa en golfklubba rätt på, men det finns tyvärr lika många sätt att greppa den fel. Vad som kanske är bäst för dig är nödvändigtvis inte bäst för någon annan.

Vänder vi oss till proffsen ser vi också att de använder flera olika typer av grepp som de sedan har gjort till sitt eget för att passa för deras kropp och för att generera en så effektiv och konsekvent sving som möjligt.

Vi rekommenderar att du söker upp en coach som kan hjälpa dig hitta ett grepp som är optimalt för dig, men för att ge dig en bra kunskapsnivå och börja utforska vilka olika varianter som finns har vi här listat de allra vanligaste greppen i en golfsving.

Vanligaste golfgreppen

Overlap grepp

Förmodligen det vanligaste greppet hos både proffs och amatörer. Greppet blev populärt tack vare Harry Vardon i början på 1900-talet. Det högra lillfingret är placerat ovanpå det lilla mellanrummet som skapas mellan vänsterhandens pekfinger och långfinger.

Kända spelare: Arnold Palmer, Ben Hogan, Phil Michelson, Henrik Stenson, Sergio Garcia.

Fördel: Golfare med stora och eller starka händer har ofta en förkärlek för overlapping grepp. Greppet ger en stark samverkan mellan händerna utan att begränsa deras rörelse, vilket ger golfaren möjlighet att helt och hållet releasa klubban i träffen. En del golfare tycker att detta är ett skönare sätt att hålla klubban på än t.ex. interlock greppet.

Interlock grepp

Det här greppet formas genom att det högra lillfingret krokar ihop med det vänstra pekfingret så att händerna hakar ihop med varandra.

Kända spelare: Jack Nicklaus, Tiger Woods, Rory McIlroy, Ricky Fowler.

Fördel: Rekommenderas ofta till spelare som har mindre händer. Interlock-greppet sammanför händerna ännu mer och minskar för mycket rörelse i handlederna. Det kan också hjälpa spelaren att ha ett stadigt grepp om klubban utan att behöva använda så mycket tryck, vilket kan underlätta att slappna av mer under svingen.

Nackdel: En del spelare tycker att interlocking-greppet är obekvämt och begränsar deras förmåga att fritt röra på händerna och handlederna under svingen.

Baseboll eller 10-finger grepp

Kända spelare: det är få framgångsrika spelare, om än någon, som fortfarande under sin proffs karriär använder sig av ett baseboll-grepp. Många använde det däremot när de började spela golf som barn och gick sedan över till overlap eller interlock ju mer de spelade.

Fördel: Det kan ofta vara enklare att använda ett baseboll grepp när du börjar spela golf. Det är lättare att relatera till andra aktiviteter när vi håller något som baseboll trä eller tennis racket. En del spelare påstår att de slår längre när de använder ett baseboll grepp, och ibland att de även får bättre kontakt i träffen. Vi har dock ingen statistik som påvisar detta.

Nackdel: Det begränsar ofta rörligheten och samhörigheten i händerna och kan leda till att du börjar skriva bollen okontrollerat från höger till vänster.

Få ett perfekt golfgrepp 

När du väl har hittat din stil för hur du vill att din höger och vänster hand ska samarbeta i greppet, finns det även olika stilar för hur händerna sitter i relation till skaftets mitt-linje och klubbladets riktning. I huvudsak finns tre positioner, som också kan justeras för att hitta det perfekta golfgreppet som passar dig, din fysiska förmåga och din sving:

Starkt grepp

Starkt i detta fallet har inget att göra med hur hårt du håller i klubban. Det betyder att du har händerna roterade åt höger på skaftet. Om du ser fler än två knogar på din vänstra hand har du ett starkt grepp; om du ser mer av handflatans sida än ovansidan av din högra hand har du ett starkt grepp.

Möjlig fördel: Många golfare tycker att detta är det mest naturliga sättet att hålla en klubba på. Ett starkt grepp ger dig stor frihet att rotera klubban vilket kan hjälpa till att skapa en naturlig release i träffen, och därmed minska risken för en slice. Det är lättare att uppnå en låg, kontrollerad bollbana och att slå en draw med ett starkt grepp.

Nackdel: En fin och effektiv draw kan utvecklas till en förskräcklig och okontrollerbar hook när händerna är för aktiva. De golfare som greppar klubban starkt spelar ofta med ett blad som är något stängt (pekar vänster) i träffen, vilket gör att de är mer benägna att slå en hook. Det kan också vara svårt att slå en hög bollbana med mycket spinn om du har ett starkt grepp.

Svagt grepp

Motsatsen till starkt – händerna är roterade åt vänster på skaftet. Om du bara kan se en knoge på din vänstra hand har du ett svagt grepp; om du ser mer av din högra hands ovansida än dess handflata har du ett svagt grepp.

Möjlig fördel: Kämpar du med en hook eller har svårt att slå en fade/slice när du vill, så kan ett svagt grepp vara användbart. Eftersom det lämnar bladet mer öppet i träffen kan det också vara enklare att slå en högre bollbana med mer backspinn.

Nackdel: Ett svagt grepp orsakar ofta många golfare att slå en slice och de kämpar med att få till en fri och effektiv release i träffen. Det kan också begränsa möjligheten för armarna att rotera och därmed kännas som en obekväm position.

Neutralt grepp

Ett neutralt grepp anses ofta vara det ideala greppet för de flesta spelare eftersom det linjerar händerna med en square, eller vinkelrät, träffyta. Oftast har du ett neutralt grepp om du kan se två knogar på din vänstra hand när du ställer upp dig med klubban till bollen. På senare tid har det däremot blivit mer och mer populärt att fokusera mindre på ett s.k. neutralt grepp då man lägger mer vikt på att anpassa greppet för varje spelares fysiska förutsättningar och det som är neutralt för en person inte nödvändigtvis neutralt för en annan person.

Möjliga fördelar: Om du i övrigt har en ”neutral” sving-rörelse så ger ett neutralt grepp dig en större chans att ha ett rakt blad i träffögonblicket. Ett neutralt grepp kan i sig själv inte orsaka en slice eller hook, men ger stort utrymme att kontrollera och arbeta med olika typer av bollbanor, från höger-vänster och vänster-höger.

Nackdelar: Egentligen inga, förutom att spelare ibland tycker att det känns onaturligt eller obekvämt.

Kolla in videon för att se de olika greppen och hur högerhanden kan se ut i stark, svag och neutral position. 

Notera att alla beskrivningar är utifrån högerhänta spelare.

Att försöka imitera ett perfekt golfgrepp från någon annan är som att säga att hans eller hennes kläder kommer passa dig perfekt också. Ett perfekt golfgrepp för dig tar hänsyn till din kroppsbyggnad och din rörelseförmåga, och det ger dig maximal kraft (hävstångseffekt), kontroll och skön känsla under svingen och i tillslaget. 

Testa de olika greppen och se hur det känns och hur dina slag förändras och lämna dina kommentarer och insikter här nedan!

 

Comments

Hur man greppar en golfklubba perfekt – Vanligaste golfgreppen


×