Du är för jämn med din golfsving.

Du är för jämn med din golfsving.

”Din golfsving är för jämn, visste du det?” Så började en diskussion jag hade med en relativt duktig golfare jag hade lektion med häromdan. Spelaren framför mig har dryga 9 i HCP. Spelar flera gånger i veckan och har tränat med mig flertalet gånger i vår och sommar. Alltid samma sak. Han och jag går igenom något, jag ger honom uppgifter för att utveckla sin sving och han gör dem. Varpå han går ut för att spela och han upplever inte samma utveckling på banan. Hans respons blir att han inte riktigt gör allt rätt och bokar en ny lektion och vill bli jämnare. Du kanske känner igen dig?

”Jag vill känna att jag träffar bollen jämnare”

Det var så han startade sitt utlägg nu häromdan, han kände inte att det vi varit igenom fungerade för honom på banan. Han upplevde inte att han träffar bollen jämnt nog. I bland blev det en topp men oftast duffade den här spelaren lite grann när han missade. På rangen kan han vara en av de bästa ball-strikers jag träffat i den HCP-kategorin. Jag säger varje pass vi har att jag gärna träffat bollen som han gör. När han står på rangen. Till slut blev jag trött på att återigen höra ett liknande utlägg för säkert sjätte eller sjunde gången 2017. Då konstaterade jag kort och gott att hans golfsving är för jämn. Du kanske kan förstå att han tappade hakan.

Men det är sant. Faktum är troligen att känner du igen dig i situationen så är det även sant för dig. Känns det riktigt bra på rangen varje gång, men du har svårt att ta det med ut till banan. Då är risken stor att du är för jämn. Tappar du också hakan? Låt mig förklara.

Det du tränar på blir du bra på

Är du en av spelarna som tränar en hel del på rangen för att känna att du blir jämnare i träffen, då är du på god väg. Att bli jämnare i träffen i just det läget alltså. Det du tränar på blir du helt enkelt bra på. Problemet som uppstår är att du kan vara för jämn i ”rangeläget” som jag kallar det – kortklippt, helt platt och alltid en bra lie. Men hur ofta hamnar du i liknande lägen på banan egentligen? Spelar du som jag gör så vet du precis som jag att det till och från är saker som förändras, kanske lite lutningar, annat gräs och så vidare.

Mitt argument är just det. Du tränar på att vara jämn i ett specifikt läge och det är vad du blir. Problemet är att du blir för jämn i just det och tränar inget på att anpassa dig efter olika lägen, dessa olika lägen kommer vi att möta på banan. Resultatet blir en känsla av ojämnhet. Och självklart blir det så för du möts av något du inte tränat på. Du vet inte hur du ska anpassa dig för att komma åt samma bollträff ur det här läget.

Jag gillar att göra en liknelse med andra yrken och idrotter. Tänk dig en bilmekaniker som bara byter olja dag ut och dag in. Den personen skulle bli riktigt bra på att byta olja, men är det ett annat problem med bilen skulle samma person självklart kunna försöka lösa det. Men hur bra skulle det bli? Skulle en hockeyspelare bara träna på att skjuta slagskott, hur skulle dennes skridskoåkning eller passningsspel påverkas? Oavsett yrke eller idrott måste vi vara anpassningsbara för att maximera vårt genomförande. Det gäller även på golfbanan.

”Tränar du för att bli jämn tränar du för att klara av ett slag. Tränar du för att vara anpassningsbar tränar du för att klara av allt du möter på en golfbana”

Diskussionen med spelaren jag citerade i början av inlägget slutade med att vi istället för att bry oss om teknik försökte utmana honom så mycket som möjligt. Han fick slå olika bollflykter, höjd och skruv. Han fick byta mål mellan varje slag, greppa ner på klubban överdrivet mycket och min absoluta favorit. Ställa upp med bollen för långt ifrån honom och försöka träffa ändå. Alltihop hjälpte den här spelaren att bli mer anpassningsbar och i det långa loppet kommer det också hjälpa honom att bli jämnare på rätt sätt, ute på banan.

Comments

Du är för jämn med din golfsving.


×